Par furlan.
L’Urtiçon al è unevore ordenari tai lûcs salvadis e tes cisis des zonis de mont mezane. Plante jerbacee cul fust ruspi e tuart, ‘e va-su rimpinansi tes plantis parmis ancje par cuatri-cinc metris. Lis sôs fueis a’ son avuâls di chês des vîz, ma di un vert plui scûr e cui ôrs dentelâz.
Il Lovâl, ch’al sfloris dilunc l’istât, si disferenzie parvie ch’al puarte flôrs masculins e fiminins. Chesc’ ultins a’ son facij di cognosi pal vuluç che ju cjape dentri, di nulôr fuart e di savor mareôs a’ an une ciarte someance cu lis pignocheris dal peç.
L’Urtiçon al ven doprât massimamentri par fâ la bire, tratant che j dà il preseât gust Amariç. Dutcâs cheste plante ‘e jere cognosûde e doprade za in timps antigons. Si la cjapave su par mangjâle crude, in salate o ben cuete ta l’aghe tant che il radric di bosc.
Inmò in dì di vuè, lis cimis dal Lovâl cuetis cul rîs e cuinçadis cul vueli a’ permetin di meti dongje une jote ricercjade. Di cheste plante in speziarie, si dopre lis rosis e lis fueis frescjis. ‘E jè valent par solevâ i dolôrs des feminis e par curâ i disturbs di stomi.
In italiano.
Il Luppolo è una pianta molto comune nei luoghi poco frequentati e nelle siepi di mezza montagna. Pianta erbacea con un fusto ruvido e contorto, cresce arrampicandosi sulle piante adiacenti anche per 4-5 metri. Le sue foglie sono simili a quelle delle viti, ma di un verde più scuro e con i bordi dentellati.
Il luppolo fiorisce durante l’estate e ha la particolarità di avere fiori maschili e femminili. Quelli femminili si riconoscono facilmente dall’involucro, di odore forte e dal sapore amarognolo, assomigliano a delle piccolissime pannocchie.
Il luppolo è usato specialmente per fare la birra, appunto perché le da il classico gusto amaro. In ogni caso, questa pianta era molto conosciuta e usata già nei tempi antichi. Si raccoglieva per mangiarla cruda, in insalata o ben cotta nell’acqua come il radicchio selvatico.
Ancora al giorno d’oggi, le punte della pianta del luppolo cotte col riso e condite con l’olio, diventano una ricercata zuppa. Di questa pianta, in erboristeria, si usano i fiori e le foglie fresche. È valida per alleviare i dolori femminili e per curare i disturbi di stomaco.