“I cavalîrs”, un bel racconto sui bachi da seta, di Gotart Mitri

Tratto da “Strolic Furlan 2020”, Società Filologica Friulana

Par furlan.

Pai contadins, dopo che tal mês di Mai a vevin semenât la blave, il lavôr plui impegnatîf e impuartant per l’economie di une famee a jerin i cavalîrs. Di passe 4000 agns, il cavalîr al jere alevât in Cine e i Cinês, par cirche 3200 agns, a vevin difindût il lôr segret.

In 40 dîs, si rive a vê la galete, passant par lis cuatri mudis dal vier. In chest periodi, di à di dâur di mangjâ fuee di morâr: prin sutile sutile e po simpri plui gruesse; si a di gambiâur ancje il jet e insom si ur da ancje bachetutis intiris di fuee.

Si a di tignîju tal clip (22-25°). A mangjin 4 voltis in dì: a 4-8-13-22. Tor la 35^ zornade, il cavalîr al ten su e al niçule il cjâf: al ûl dî ch’al è pront par lâ a filâ. Si ur prepare il bosc cun pae di siale: a clessidre, a raiere. La galete, dopo ch’e ven secjade a 50°C, e va in filande, la prime industrie furlane che e a dât lavôr e emancipazione a cetantis fantatis furlanis, dulà che il fil di sede si torne a disgropâlu.

Si ju comprave a telain o a once: un tealin cun 20.000 ûfs al podeve dâ 20 kg di galete; 10 kg di galete a podevin dâ 1,08 kg di sede. A coventavin tor ai 20 cuintâi di fuee. Un cavalîr di grant al pese sui 4/5 gr, al è lunc 9 cm. Al da une galete ch’e pese di 1,8-2,2 gr, al bute fûr un fîl lunc di 1.500 a 2.000 m, sutîl di 10/20 milesims di mm.

In italiano.

Per i contadini, dopo che nel mese di maggio avevano seminato il granoturco, il lavoro più impegnativo e importante per l’economia di una famiglia erano i bachi da seta. Da oltre 4000 anni, il baco da seta veniva allevato in Cina e i Cinesi, per circa 3200 anni, avevo difeso il loro segreto.

In 40 giorni, si arriva ad avere il bozzolo, passando per i 4 livelli di muta del baco. In questo periodo, bisogna alimentarlo con foglie di gelso e poi, man mano che il baco cresce, con pezzi sempre più grandi, fino ad arrivare a ramoscelli interi. Bisogna anche cambiare il letto; cioè, la base di partenza, dove il baco piccolo era stato messo all’inizio della vita.

Si deve tenerlo ad una temperatura tiepida (22-25°). Mangiano 4 volte al giorno: alle 4-8-13-22. Verso la 35^ giornata di vita, il baco da seta alza la testa e comincia a ondeggiarla; vuol dire che è pronto per andare a filare. Si prepara il bosco con mazzi di paglia di segale: a clessidra, a raggiera. Il bozzolo, dopo che viene seccato a 50°C, va in filanda, la prima industria friulana che ha dato lavoro ed emancipazione a tantissime ragazze friulane, dove il filo veniva snodato.

Si comprava a telarino o a oncia, un telarino con 20.000 uova poteva dare 20 kg di bozzoli; 10 kg di bozzoli potevano dare 1,08 kg di seta. Servivano circa 20 quintali di foglie. Un baco da seta da adulto pesa circa 4/5 grammi, è lungo 9 cm. Produce un bozzolo che pesa 1,8-2,2 grammi, formando un filo lungo 1.500-2.000 m, sottile di 10/20 millesimi di mm.